بخشهای فوقانی دستگاه گوارش انسان
دستگاه گوارش انسان، از قسمت معده به دو بخش بالایی و پایینی تقسیم میشود. بخش بالایی شامل دهان و بخشهای درون آن به همراه حلق و مری است و بخش پایینی را معده، کبد (مهمترین تولید کننده ترشحات گوارشی)، روده باریک و روده بزرگ تشکیل میدهند.
دهان ابتدای لولههای گوارشی جای دارد و اولین محل ورود غذا است. غذا در دهان دستخوش هضم مکانیکی شده و به ذرات کوچک تبدیل میشود. هضم شیمیایی در دهان از طریق آنزیمهای موجود در بزاق صورت میگیرد که بسیار جزئی است. محرکهای غذایی مانند بو و تصویر غذا، باعث ترشح بزاق در دهان شده و با ورود غذا به دهان و جویدن آن توسط دندانها، تولید بزاق بیشتر شده و علاوه بر هضم شیمیایی، موجب تشکیل توده نرم و محلول از غذا میشود. هرچه جویدن بیشتر صورت گیرد، هضم مواد غذایی راحتتر خواهد بود. توده نرم مواد غذایی به کمک زبان و سقف دهان به سمت حلق رفته و از آن جا به کمک دریچه اپیگلوت و زبان کوچک مستقیم وارد مری میشود.
در این قسمت به اختصار به بررسی هر قسمت از بخشهای فوقانی دستگاه گوارش انسان میپردازیم:
دهان: دهان کانال ورودی دستگاه گوارش است. غذا در ابتدا وارد حفره دهانی میشود، جایی که دندان ها، زبان و غدد بزاقی در آن وجود دارد. در این جا، جویدن، مخلوط کردن و بلع مواد غذایی اتفاق میافتد. در دهان انسان، در مجموع ۳۲ دندان دائمی وجود دارد. دندانها چهار گروه مختلف دارند. این دندانها شامل دندانهای پیش، نیش، آسیاب کوچک و بزرگ است.
غدد بزاقی: این غدهها در واقع غدد برونریزی هستند که بزاق را در حفره دهان تولید میکنند. آنها آنزیمی به نام آمیلاز ترشح کرده که در تجزیه نشاسته به مالتوز کمک میکند. سه نوع غدد بزاقی وجود دارد، که شامل غده زیر زبانی، بناگوشی، زیر آروارهای هستند.
زبان: این بخش مهمترین بافت ماهیچهای در حفره دهان است که وظایف مختلفی دارد. زبان در فرایندهای تکلم و جویدن نقش مهمی دارند. این بخش همراه با گونهها میتوانند در مخلوط کردن غذا با ترشحات بزاقی همکاری کنند. روی سطح زبان غدد بسیاری وجود دارند که قادر به ترشح بزاق هستند. همچنین بر روی سطح زبان سلولهای تخصص یافتهای تحت عنوان غدد چشایی وجود دارند که تشخیص مزه غذا از وظایف آنها است.
حلق: این بخش از دستگاه گوارش شامل ماهیچههای اختصاصی است که میتوانند توده نرم شده غذا را به طور مستقیم به مری هدایت کنند.
مری: لوله باریکی است که از حلق تا معده امتداد دارد. در سطح داخلی مری سلولهای ویژهای وجود دارند که به سلولهای مخاطی معروف هستند و با ترشح مخاط میتوانند سطح مری را برای عبور مواد غذایی هموار کنند و از آسیب سلولهای داخلی مری جلوگیری به عمل آورند.
بخشهای تحتانی دستگاه گوارش
معده ابتدای بخش تحتانی دستگاه گوارش است و مهمترین فرایندهای گوارش و تجزیه مواد غذایی در معده صورت میگیرد. مواد غذایی که با شیره معده ترکیب شده و به کیموس تبدیل شدهاند از دریچه پیلور معده وارد روده کوچک میشود. روده کوچک محل اصلی جذب مواد مغذی از کیموس است. غذا پس از عبور از لولههای طویل روده کوچک وارد روده بزرگ شده و در آن جا با جذب آب فشرده شده و آماده دفع میشود. در انتهای روده بزرگ توده مواد دفعی وارد راستروده و از آنجا به مخرج میروند و طی مکانیسم دفع که شامل انقباض و انبساط در ماهیچههای این ناحیه است مواد دفعی حذف میشوند.